Niebezpieczne energizery
dodano: Środa, 3 Luty 2010, 9:18:43
Zdaniem australijskich naukowców napoje energetyzujące podnoszą ciśnienie krwi, zwiększają jej lepkość oraz zaburzają funkcję naczyń krwionośnych, przez co są w stanie wyzwolić niebezpieczne choroby serca nawet u zdrowych i sprawnych fizycznie osób.
Koniec z przymusowym leczeniem alkoholików?
dodano: Wtorek, 2 Luty 2010, 17:14:05
Zgodnie z obowiązującymi obecnie przepisami, o skierowaniu na przymusowy odwyk decyduje sąd - na wniosek prokuratury lub gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych. System jest wadliwy, dlatego resort sprawiedliwości chce się z niego wycofać.
Botox blokuje zmarszczki i emocje
dodano: Wtorek, 2 Luty 2010, 12:35:48
David Havas z University of Wisconsin-Madison wykazał, że toksyna botulinowa, czyli coraz bardziej popularny botoks, nie tylko wygładza zmarszczki powstające np. w wyniku marszczenia czoła, ale może nawet zablokować rozumienie samego uczucia gniewu...
"W obronie mleka"
dodano: Wtorek, 2 Luty 2010, 11:22:05
Polacy wypijają rocznie średnio 176 litrów mleka. Ilość tą, wzbogaconą o jego przetwory przeliczyć można na 211 gramów mleka na dzień, co stanowi pełne 100% zalecanej dawki produktów mlecznych.
Podwójne uderzenie toksyn z nikotynowego dymu
dodano: Wtorek, 2 Luty 2010, 10:31:28
Do tej pory zakładano, że skutki biernego palenia u aktywnych palaczy są nieistotne w porównaniu do tych, które pochodzą z bezpośrednio inhalowanych dawek nikotynowego dymu. Okazuje się, że taka hipoteza jest mylna.
Brytyjski Rząd walczy z nikotynowym nałogiem obywateli
dodano: Poniedziałek, 1 Luty 2010, 17:08:44
Rząd Wielkiej Brytanii opracował plan, który w ciągu najbliższych dziesięciu lat ma sprawić, że liczba palących obywateli tego kraju spadnie o połowę. Obecnie nikotynowy nałóg dotyczy 21% społeczeństwa.
Mięso krzepi?
dodano: Poniedziałek, 1 Luty 2010, 13:12:30
Przedstawiciele polskiego sektora mięsnego przygotowują pierwszą kampanię społeczną promującą jedzenie mięsa. Akcja pod hasłem "Mięso krzepi" ma przełamać negatywny PR mięsa i obawy Polaków, że jest ono niezdrowe i tuczące.
Lekka nadwaga jest dla seniorów korzystna
dodano: Poniedziałek, 1 Luty 2010, 11:20:02
Zespół naukowców z University of Western Australia wykazał, że osoby po 70 roku życia mające niewielką nadwagę przeżywają ponad 10 lat więcej niż ich rówieśnicy z prawidłowym BMI.