W Polsce pali co trzeci dorosły mężczyzna i co piąta kobieta
dodano: Wtorek, 23 Listopad 2010, 8:08:39
Codziennie pali tytoń 33,5% Polaków i 21% Polek - wynika z globalnego sondażu dotyczącego używania tytoniu przez osoby dorosłe (GATS) w latach 2009-2010. Mężczyźni wypalają 18 papierosów na dobę, kobiety 16 sztuk.
IV Konferencja Polskiej Grupy Raka Płuca
dodano: Poniedziałek, 22 Listopad 2010, 15:22:21
W dniach 19-20 października br. w Warszawie odbyła się IV Konferencja Polskiej Grupy Raka Płuca. Zbyt późne wykrywanie nowotworu i zbyt mała skuteczność jego leczenia - to główne wnioski biorących w niej udział ekspertów.
Bierne palenie uszkadza słuch
dodano: Poniedziałek, 22 Listopad 2010, 14:32:39
Już od dawna wiadomo, że palenie papierosów może wpłynąć negatywnie na słuch. Niedawno amerykańscy naukowcy wykazali, że taki sam efekt może wywoływać również bierne palenie.
Wysoka ambicja a syndrom wyczerpania fizycznego i jego następstwa
dodano: Poniedziałek, 22 Listopad 2010, 12:02:42
Szwedzcy naukowcy odkryli, że syndrom wyczerpania fizycznego i popadanie w stany depresyjne pozostawiają znaczące zmiany w mózgu, które mogą spowodować zmniejszenie aktywności w płacie czołowym i zmienić regulację hormonu stresu - kortyzolu.
Marnujemy ogromne ilości jedzenia!
dodano: Piątek, 19 Listopad 2010, 9:57:21
Między 25 a 50% produktów spożywczych nigdy nie zostaje zjedzonych - pozostają na polach, psują się w czasie transportu, lądują na śmietnikach lub przekraczają datę przydatności do spożycia zalegając w naszych lodówkach. Marnujemy ogromne ilości jedzenia!
Dużo soli w diecie = słona cena dla zdrowia
dodano: Piątek, 19 Listopad 2010, 8:56:52
Dieta amerykańskich nastolatków jest bardzo bogata w sól, obecnie spożywają jej oni więcej niż 9 gramów - najwięcej ze wszystkich grup wiekowych. zredukowanie dziennej porcji soli o pół łyżeczki znacznie zmniejszyłoby ryzyko nadciśnienia w młodym wieku.
Czy bycie głodnym lub najedzonym wpływa na zdolność odróżniania zapachów?
dodano: Czwartek, 18 Listopad 2010, 12:29:27
Okazuje się, że gdy ludzie są głodni, są bardziej wyczuleni na zapachy niespożywcze, natomiast wykrywanie woni jedzenia idzie im lepiej po zapełnieniu żołądka. Gorsze powonienie w przypadku zapachów niezwiązanych z jedzeniem mają też osoby z wyższym BMI.