Mięsożerni Polacy
dodano: Poniedziałek, 24 Maj 2010, 11:43:38
Polacy są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą. Coraz wnikliwiej czytają etykiety na produktach i starają się dokonywać mądrych wyborów tego, co znajdzie się na ich talerzach. Niezmienne pozostaje to, że lubią, by było to jakieś mięso...
Jutro "jedz z klimatem"
dodano: Piątek, 21 Maj 2010, 13:21:55
To hasło tegorocznych obchodów Dnia Praw Zwierząt Klubu Gaja, przypadającego 22 maja. W tym dniu restauracje i stołówki zachęcane są do przygotowywania bezmięsnych posiłków. Może Ty też postarasz się, by na Twoim talerzu znalazły się jutro jarskie dania?
Nowa alternatywa dla cukru - słodzik na bazie gliceryny
dodano: Czwartek, 20 Maj 2010, 14:25:05
Wrocławscy naukowcy opracowali bezkaloryczny słodzik wytwarzany na bazie taniej gliceryny. Nie jest on metabolizowany przez ludzki organizm i nie powoduje próchnicy zębów. Może być zatem zalecany diabetykom i ludziom otyłym.
Przeciwbólowy imbir
dodano: Czwartek, 20 Maj 2010, 11:08:40
Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, jak również przyprawowych. Do listy jego zalet dopisano ostatnio właściwości przeciwbólowe - okazuje się, że codzienna konsumpcja tego korzenia zmniejsza ból mięśni powodowany ich nadwyrężeniem.