Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Prozdrowotne właściwości nasion rośliny kakaowca są znane już od dawna. Czekolada i inne produkty na bazie kakao obniżają ciśnienie i poprawiają przepływ krwi, zmniejszają odsetek zgonów z powodu chorób serca u starszych mężczyzn oraz u kobiet w wieku postmenopauzalnym.
Imre Janszky ze szwedzkiego Karolinska Institutet oraz Kenneth Mukamal z bostońskiego Beth Israel Deaconess Medical Center wykazali, że czekolada zwiększa także przeżywalność pacjentów po przebytym zawale serca.
Wyniki przeprowadzonych przez nich długoletnich badań świadczą o tym, że osoby, które jedzą czekoladę 2 lub więcej razy na tydzień, około 3-krotnie obniżają prawdopodobieństwo śmierci z tego powodu. Spożywanie smakołyku w mniejszych ilościach nie działa już tak silnie, jednak nadal stanowi pewną ochronę.
Przebadano1169 kobiet i mężczyzn w wieku 45-70 lat, którzy przeszli zawał serca. Przepytano ich o zwyczaje żywieniowe z roku poprzedzającego badanie, w tym o nawyki związane ze spożyciem czekolady. Trzy miesiące po zawale respondetów przebadano ponownie, a następnie monitorowano stan ich zdrowia przez 8 lat.
Występowanie śmiertelnych zawałów stwierdzano częściej u osób, które nie jadały czekolady, zarowno u mężczyzn, jak i u kobiet ze wszystkich grup wiekowych. Związek pozostawał istotny statystycznie nawet po uwzględnieniu takich czynników jak spożycie alkoholu, otyłość oraz palenie.
Autorzy badań podejrzewają, że za takie właściwości czekolady odpowiadają przeciwutleniacze, w które obfituje kakao. Jednocześnie przestrzegają przed zjadaniem zbyt dużych ilości smakołyku, gdyż może to grozić nadmiernym wzrostem wagi.