Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
W 2008 roku wraz z napojami owocowymi i nektarami, które często są mylone z sokami, Polacy wypili około 68 208 ton białego cukru. To ponad 850 wagonów towarowych sacharozy... W okresie letnim pijemy prawie półtora raza więcej nektarów i gazowanych napojów owocowych niż w pozostałych porach roku, tymczasem spożycie 100% soków utrzymuje się na tym samym poziomie. Takie preferencje Polaków nie są korzystne dla zdrowia. Soki są bowiem bogatym źródłem witaminy C, błonnika, karotenoidów i wielu cennych składników mineralnych, tymczasem pozostałe ulubione napoje - głównie wielu pustych kalorii.
Prof. Anna Brzozowska z Katedry Żywienia Człowieka SGGW przygotowała raport pt. "Soki owocowe 100% - produkty niezbędne w racjonalnym żywieniu". Wynika z niego, iż pod względem wartości odżywczych skład np. owocu pomarańczy jest bardzo podobny do 100% soku pomarańczowego. Nie stwierdzono ponadto istotnych różnic pomiędzy zawartością składników odżywczych w sokach ze świeżo wyciśniętych owoców i tych wyprodukowanych przemysłowo bez dodatku cukru. Mimo, że mają one długi okres przydatności do spożycia, to dzięki pasteryzacji i sterylnemu rozlewaniu do opakowań na nowoczesnych liniach technologicznych nie zawierają żadnych konserwantów.
By dostarczyć organizmowi wszystkich ważnych składników odżywczych, specjaliści zalecają wybieranie 100% soków owocowych, bez dodatku cukru.
Owocowy smak napoju w innej postaci, np. nektaru nie gwarantuje korzyści dla zdrowia. Nektar to rozcieńczony wodą, świeży lub też odtworzony z koncentratu sok z dodatkiem cukru. W litrze nektaru, oprócz soku, zazwyczaj znajduje się także około 20 łyżeczek cukru i około 440 ml wody. Zgodnie z przepisami minimalna ilość soku użyta do wyprodukowania nektaru wynosi od 25 do 50% jego objętości.
Z kolei stopień rozcieńczenia napoju ustala sam producent, może on zawierać od 5 do 20% soku z owoców, a oprócz wody także duże ilości cukru, barwników syntetycznych i chemicznych konserwantów.
Napoje i nektary zawierają znaczne ilości cukru i tzw. "pustych kalorii" i są ubogie w witaminy, składniki mineralne i inne składniki bioaktywne, a spożywanie ich w dużych ilościach może powodować nadmierne przybieranie na wadze i poważne konsekwencje dla organizmu.
Soki 100% bez dodatku cukru to „owoce w płynie“, które są doskonałym sposobem na nawodnienie organizmu gdy mamy ochotę na picie o zdecydowanym smaku i jednocześnie dbamy o swój organizm, ponieważ nie tylko gaszą pragnienie, ale także uzupełniają stracone z potem składniki mineralne i witaminy.
Dodatkowe informacje na temat zalet 100% soków owocowych są dostępne na stronie programu edukacyjnego "Sprawdź, co pijesz".