Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Studenckie Koło Naukowe "Set Point Diet", działające przy Instytucie Dietetyki Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie zainicjowało w powiecie nyskim projekt edukacyjny pod hasłem "Żyj zdrowo - jedz kolorowo".
Projekt przyjął formę edukacyjno- badawczą, wraz z edukowaniem uczniów, prowadzone są jednocześnie badania ich nawyków żywieniowych do celów naukowych. Jego założenia realizowane są poprzez kształtowanie właściwych nawyków i zachowań żywieniowych oraz podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej wśród młodzieży gimnazjalnej, a także wszystkich osób odpowiedzialnych za jej edukację, w szczególności rodziców, opiekunów i osoby odpowiadające za żywienie zbiorowe w szkołach. Inicjatorzy programu chcą także określić aktualny stan wiedzy uczniów w tym zakresie.
Kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych we wczesnym wieku jest skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zaburzeń w tym zakresie w wieku dojrzałym. Okres dojrzewania ma więc szczególne znaczenie dla kształtowania się zdrowego stylu i jakości życia człowieka. Właśnie w wieku szkolnym utrwalają się zachowania prozdrowotne, ukształtowane w latach wcześniejszych. Wtedy także pojawiają się zachowania ryzykowne, statystyki podają, że ponad 20% polskiej młodzieży ma problemy z właściwym odżywianiem. Wzrasta liczba osób z nadwagą i otyłością, jak również przypadków młodzieży, u której stwierdza się niedożywienie.
Idee realizacji projektu zgodne są z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie podejmowania działań prewencyjnych w jak najmłodszym wieku.
Na potrzeby programu "Żyj zdrowo - jedz kolorowo" opracowano scenariusz lekcji, w ramach której gimnazjaliści wypełniają anonimową ankietę badającą ich nawyki żywieniowe i wiedzę i jednocześnie edukowani są na temat zasad racjonalizacji żywienia za pomocą multimedialnej prezentacji omawiającej zasady prawidłowego żywienia i kompozycji posiłków dla ludzi młodych.
Po zakończeniu programu powstanie raport podsumowujący aktualny stan wiedzy i zachowań uczniów tego regionu Polski w kwestii odżywiania się, kóty zostanie zaprezentowany podczas konferencji "Problematyka edukacji żywieniowej", która odbędzie się 15 września br. i która otworzy tegoroczny Nyski Festiwal Nauki.