Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Temperatura pitej herbaty a ryzyko zachorowania na raka przełyku

dodano: Piątek, 27 Marzec 2009, 13:16:04

Prof. Reza Malekzadeh z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Teheranie wraz z zespołem przeprowadzili badania, których wyniki mówią, że picie bardzo gorącej herbaty może powodować nowotwór przełyku.

 

 

Porównanie skutków powodowanych przez picie herbaty o różnej temperaturze wykazało, że picie naparu o temperaturze wyższej niż 70° C powoduje ośmiokrotnie wyższe zagrożenie wystąpienia tego schorzenia niż konsumowanie napoju wystudzonego do temperatury poniżej 65° C.

 

 

Irańscy badacze zbadali zwyczaje dotyczące picia herbaty u 300 pacjentów cierpiących na nowotwór przełyku oraz u 571 zdrowych osób. Wszyscy respondenci to mieszkańcy tego samego rejonu w ostanie Golestan, który cechuje się jednym z najwyższych na świecie wskaźników zachorowań na nowotwór przełyku, pomimo niskiego wskaźnika spożycia alkoholu czy palenia papieroów. Jak wykazano wcześniej, używki te podwyższają ryzyko zachorowania na omawiany rodzaj raka. Niemal wszyscy uczestnicy badania regularnie pijali średnio ponad litr czarnej herbaty dziennie.

 

 

Szczegółowa analiza wykazała, iż, te osoby, które zabierały się do picia napoju w mniej niż 2 minuty od zalania suszu, pięciokrotnie częściej zapadały na nowotwór przełyku w porównaniu z tymi, które odczekiwały co najmniej 4 minuty.

 

 

Nie wiadomo, w jaki sposób herbata mogłaby uruchamiać proces nowotworowy, jednak naukowcy prypuszczają, że powodem tego mogą być powtarzające się uszkodzenia termiczne nabłonka. Zalecają więc przestudzenie napoju przed wypiciem.

2592 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.