Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Pułłapki książek kucharskich

dodano: Piątek, 20 Luty 2009, 8:03:03

Dr Brian Wansink z Uniwersytetu Cornell oraz dr Collin Payne z Uniwersytetu Stanu Nowy Meksyk twierdzą, że książki kucharskie mogą być współodpowiedzialne za szerzącą się epidemię otyłości. 

 

Okazuje się, że zbiór przepisów w nich zawartych może być źródłem wartościowych informacji nie tylko dla gotujących, ale także dla lekarzy.

 

Specjaliści przeprowadzili analizę kolejnych edycji jednego z kuchennych poradników która wykazała, że w ciągu ostatnich kilku dekad doszło do istotnych zmian w przepisach kulinarnych.

 

Po przestudiowaniu 18 przepisów pochodzących z książki "The Joy of Cooking" (Radość gotowania), które powtarzały się w edycjach wydawanych w latach 1936, 1946, 1951, 1963, 1975, 1997 oraz 2006 naukowcy zaobserwowali, że kaloryczność pojedynczych porcji poszczególnych posiłków zwiększała się z czasem.

 

Zmiany te dotyczyły bardziej kalorycznych składników oraz zwiększania się sugerowanych przez autorów porcji dań. Zdaniem badaczy takie rozpieszczanie podniebienia według sugestii autorów kulinarnych poradników współodpowiada za odkładanie się nadmiernych kilogramów.


2674 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.