Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Wyniki badania przeprowadzonego przez chińskich naukowców wykazały związek pomiędzy spożyciem witaminy E a ryzykiem rozwoju raka wątroby.
Okazuje się, że spożywanie produktów bogatych w witaminę E zdecydowanie zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju tej groźnej choroby.
Specjaliści przeanalizowali dane dotyczące blisko 133 tysięcy obywateli Chin, w tym 267 pacjentów z rakiem wątroby. To właśnie w tym kraju co roku odnotowywanych jest aż 54% wszystkich przypadków raka tego narządu. Nowotwór ten jest trzeci na liście najbardziej śmiertelnych rodzajów raka na świecie i piąty jeśli chodzi o częstotliwość rozpoznań u mężczyzn, a siódmy u kobiet. W około 85% przypadków diagnoza pada już w zaawansowanym stadium choroby.
Porównanie menu respondentów wykazało zależność pomiędzy przyjmowaniem witaminy E a ryzykiem wystąpienia nowotworu wątroby.
By zwiększyć spożycie witaminy E należy jak najczęściej sięgać po migdały, orzechy ziemne, orzeszki pinii czy suszone morele. Zalecenie wprowadzenia do menu tych przekąsek dotyczy zwłaszcza osób w średnim i starszym wieku. Orzeszki i suszone morele nie tylko chronią przed rakiem wątroby, ale też przed chorobami serca i wzroku.