Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Migdały, orzechy ziemne, orzeszki pinii i suszone morele - sprzymierzeńcy zdrowej wątroby

dodano: Wtorek, 24 Lipiec 2012, 8:55:39

Wyniki badania przeprowadzonego przez chińskich naukowców wykazały związek pomiędzy spożyciem witaminy E a ryzykiem rozwoju raka wątroby.





Okazuje się, że spożywanie produktów bogatych w witaminę E zdecydowanie zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju tej groźnej choroby.





Specjaliści przeanalizowali dane dotyczące blisko 133 tysięcy obywateli Chin, w tym 267 pacjentów z rakiem wątroby. To właśnie w tym kraju co roku odnotowywanych jest aż 54% wszystkich przypadków raka tego narządu. Nowotwór ten jest trzeci na liście najbardziej śmiertelnych rodzajów raka na świecie i piąty jeśli chodzi o częstotliwość rozpoznań u mężczyzn, a siódmy u kobiet. W około 85% przypadków diagnoza pada już w zaawansowanym stadium choroby. 





Porównanie menu respondentów wykazało zależność pomiędzy przyjmowaniem witaminy E a ryzykiem wystąpienia nowotworu wątroby.





By zwiększyć spożycie witaminy E należy jak najczęściej sięgać po migdały, orzechy ziemne, orzeszki pinii czy suszone morele. Zalecenie wprowadzenia do menu tych przekąsek dotyczy zwłaszcza osób w średnim i starszym wieku. Orzeszki i suszone morele nie tylko chronią przed rakiem wątroby, ale też przed chorobami serca i wzroku.

162 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.