Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
O cukrze słyszeliśmy już wiele złego... Zawiera puste kalorie, przyczynia się do powstawania otyłości i cukrzycy, szkodzi zębom itd.
Amerykańscy naukowcy dopisali jeszcze jedną pozycję do tej listy. Ich zdaniem cukier, zwłaszcza ten zawarty w słodzonych napojach i innych produktach przetworzonych zawierających fruktozę, powoduje zaburzenia pamięci i spowalnia pracę mózgu.
Fruktozę stosuje się powszechnie w produkcji wielu artykułów spożywczych, nie tylko napojów gazowanych. Badacze wykazali, że wystarczy przez sześć tygodni pić napoje zawierające ten składnik, by wyraźnie osłabić zdolność mózgu do uczenia się i zapamiętywania informacji.
Amerykanie bliżej przyjrzeli się też syropowi kukurydzianemu. Substancja ta składa się z cukrów prostych - glukozy i fruktozy i zapewnia niskie koszty produkcji wielu produktów: słodkich napojów gazowanych i izotonicznych, cukierków, galaretek, deserów mlecznych, musli owocowych czy majonezów i keczupów. Powszechnie stosuje się go także jako słodzik i konserwant. Okazało się, że syrop kukurydziany, podobnie jak sama fruktoza powodował problemy z pamięcią i trudności w uczeniu się nowych rzeczy.
Naukowcy podkreślają, że wyniki ich badań nie dotyczą jednak fruktozy jako substancji naturalnie występującej w owocach, gdyż dodatkowo zawiera ona inne składniki, np. antyoksydanty, dlatego ostateczny bilans ich wpływu na organizm jest pozytywny.
Szkody spowodowane nadmiarem cukru w diecie można zniwelować poprzez włączenie do diety kwasów omega 3, które mozna znaleźć w tłustych rybach morskich oraz w niektórych bakaliach.