Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy apelują, że cukier jest substancją "toksyczną" i należy kontrolować jego spożycie, tak samo jak kontroluje się konsumpcję tytoniu i alkoholu.
Lista szkód, jakie powoduje cukier jest bardzo długa... Nie tylko napędza on globalną epidemię otyłości, wpływa na proces przemiany materii, podnosi ciśnienie krwi i szkodzi wątrobie, ale także ponosi winę za wysoką umieralność na cukrzycę, schorzenia układu krążenia i raka.
Naukowcy przekonują, że opinia publiczna powinna być lepiej informowana o szkodliwych efektach spożywania cukru, a on sam powinien być postrzegany tak samo jak tytoń i alkohol.
Obecnie wśród obywateli USA, ale także obywateli innych krajów funkcjonuje przekonanie, że cukier to nic innego, jak tylko kalorie. Zadniem badaczy dopóki to się nie zmieni, ludzie nie będą mieli świadomości o faktycznej jego szkodliwości. Przypominają, że toksyczne właściwości cukru nie ograniczają się tylko do tego, że jest wysoce kaloryczny.
Proponują też, by zwiększyć opodatkowanie produktów o dużej zawartości cukru oraz by kontrolować dostęp do nich, np. poprzez wprowadzenie systemu licencji na automaty sprzedające batoniki znajdujące się w szkołach i zakładach pracy.