Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Eksperci przekonują, że zmniejszenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych jest bardzo ważną częścią profilaktyki chorób serca.
Wyniki ogólnopolskiego badania dotyczącego rozpowszechnienia czynników ryzyka chorób układu krążenia wskazują, że aż 61% dorosłych Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Jest to jeden z głównych czynników ryzyka chorób układu krążenia.
By nie dopuścić do ich rozwoju, konieczna jest zmiana diety, czasem wsparta również przez leczenie farmakologiczne.
W profilaktyce chorób serca bardzo ważna jest nieustanna promocja zdrowego odżywiania się. Jej częścią jest wybór najzdrowszych źródeł tłuszczu. Jak wiadomo, wielonienasycone kwasy omega-3 mają m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i korzystnie wpływają na wyściółkę naczyń krwionośnych, co w konsekwencji zapobiega rozwojowi miażdżycy naczyń.
Najlepszym ich źródłem jest olej rzepakowy. Zdaniem ekspertów, przy diecie o obniżonej kaloryczności (tj. 1500 kilokalorii na dobę) powinniśmy spożywać dwie łyżki tego tłuszczu dziennie, a przy diecie dostarczającej 2000 kKal – 3 łyżki. Jeszcze więcej produktów z omega-3 powinny spozywać kobiety w ciąży, gdyż kwasy te są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka.
Olej rzepakowy można dodawać do sałatek i surówek, ale równie dobrze nadaje się też do smażenia.