Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Brytyjscy naukowcy odkryli, że częste jedzenie pomidorów może wyleczyć raka... Przeprowadzone przez nich badanie wykazało, że zawarty w tych warzywach przeciwutleniacz spowalnia rozwój guzów nowotworowych, a w niektórych przypadkach nawet je likwiduje. Chodzi o likopen, który nadaje pomidorom czerwony kolor.
Testy laboratoryjne wykazały, że po prostu odcina on nowotwory od składników odżywczych transportowanych wraz z krwią.
Jak twierdzą badacze, antyrakowe działanie likopenu wzmaga się po ugotowaniu pomidorów, najlepiej z niewielką ilością oliwy.
Ich zdaniem zawarty w pomidorach przeciwutleniacz najskuteczniej zwalcza raka prostaty. Nie wykluczają jednak, że jego dobroczynne działanie będzie można wykorzystać także w terapiach innych rodzajów nowotworów.
Brytyjczycy planują kontynuację badań z udziałem chorych. Chcą dokładnie ustalić, ile likopenu ich organizm będzie w stanie wykorzystać do walki z rakiem i która odmiana pomidorów miałaby najlepsze właściwości antynowotworowe.