Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Włosko-serbsko-hiszpański zespół naukowców ustalił, że spożywanie truskawek chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami wywołanymi alkoholem.
Na podstawie eksperymentów na szczurach badacze poszukiwali skuteczniejszych metod zapobiegania oraz leczenia wrzodów żołądka.
W ramach jednego z nich podzielono zwierzęta na dwie grupy - jedna spożywała przez 10 dni wyciąg z truskawek w ilości 40 miligramów na kilogram masy ciała, co odpowiada konsumpcji pół kilograma dziennie przez osobę ważącą 70 kilogramów. Szczury z drugiej grupy nie otrzymywały truskawkowego ekstraktu. Następnie zwierzętom wprowadzono do żołądka alkohol etylowy.
Okazało się, że u gryzoni, które spożywały truskawki, alkohol spowodował o 87% mniej uszkodzeń śluzówki żołądka niż u pozostałych. U szczurów, którym nie podawano owoców ubytki śluzówki stanowiły ponad 22% jej powierzchni, natomiast u gryzoni karmionych owocami – tylko 3%.
Badacze tłumaczą ochronne działanie truskawek na błonę śluzową tym, że owoce te zawierają duże ilości związków przeciwutleniających, które neutralizują wolne rodniki, powodujące tzw. stres oksydacyjny i uszkodzenia śluzówki. Co więcej, truskawki zwiększają aktywność enzymów odpowiedzialnych za neutralizację rodników w komórkach błony śluzowej żołądka.
Wyniki przeprowadzonego przez Europejczyków eksperymentu świadczą o tym, że dieta bogata w truskawki może chronić przed chorobami układu pokarmowego, które rozwijają się w wyniku stresu oksydacyjnego.