Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zdaniem kanadyjskich naukowców jedzenie gorzkiej czekolady chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Wkrótce rozpoczną się badania, których wyniki mają potwierdzić tę tezę. Do udziału w nich rekrutowani są ochotnicy o jasnej karnacji. Ich zadaniem będzie codzienne spożywanie 30-gramowej porcji gorzkiej czekolady - około 1/3 tabliczki, przez 3 miesiące.
Kanadyjczycy zwracają uwagę, iż takie działanie ma tylko prawdziwa gorzka czekolada o zawartości przynajmniej 60% kakao. Ochronną rolę zwiększającą odporność jasnej skóry na promienie UV pełnią bowiem polifenole, które są eliminowane w procesie produkcji czekolady mlecznej.
Obecne w gorzkiej czekoladzie polifenole mają działanie przeciwutleniające, poprawiają też krążenie krwi.
Amerykańscy naukowcy odkryli też, że spożywanie tego przysmaku w umiarkowanych ilościach zmniejsza ryzyko niewydolności serca o jedną trzecią, z kolei hiszpańscy badacze wykazali, że ciemna czekolada jest zdrowa dla wątroby.