Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Australijscy naukowcy jako pierwsi podsumowali wyniki badań dotyczących wpływu likopenu na stężenie cholesterolu i ciśnienie krwi.
Analiza wyników 14 studiów z ostatnich 55 lat świadczy, że obfitujące w ten związek pomidory mogą być skuteczną alternatywą dla leków obniżających poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Włączenie ich do diety jest więc skutecznym sposobem na zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym.
Jeśli dana osoba spożywa ponad 25 miligramów likopenu dziennie, to zdaniem badaczy zmniejsza tym samym stężenie złego cholesterolu LDL aż o 10%. Korzyści z jedzenia tego warzywa można porównać do wpływu niskich dawek leków przepisywanych zwykle pacjentom z lekko podwyższonym cholesterolem. Przewaga pomidorów nad farmaceutykami jest taka, że nie wywołują one żadnych skutków ubocznych, np. bólów mięśni, osłabienia i uszkodzenia nerwów.
Pomidory są szczególnie bogate w cenny likopen. Przed chorobami serca zabezpiecza wypijanie 0,5 litra soku pomidorowego każdego dnia lub zjadanie 50 gramów przecieru. Mniejsze ilości tego przeciwutleniacza znajdują się w arbuzach, papai, różowych grejpfrutach oraz owocach dzikiej róży.
Badacze zaznaczają, że likopen jest najlepiej przyswajany z pomidorów przetworzonych.