Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Miłośników czekoladowych słodyczy, martwiących się o swoją wagę czeka miła niespodzianka... Brytyjscy naukowcy wyprodukowali czekoladę, która zamiast tłuszczu zawiera... wodę. Stanowi ona aż 60 produktu.
Wyniki przeprowadzonych przez nich badań wykazały, że w niektórych przypadkach podczas produkcji żywności cząsteczkę tłuszczu można zastąpić - cząsteczką wody, żelu lub powietrza. Mają one zasadniczą zaletę - nie tuczą.
Badaczom udało się połączyć cząstki wody z kryształami masła kakaowego i tak powstał rodzaj nowej, nietuczącej czekolady, która smakuje i rozpuszcza się dokładnie jak ta tradycyjna.
Zdaniem Brytyjczyjków dietetyczna czekolada to dopiero początek nowej ery produktów spożywczych o niskiej zawartości tłuszczu. Do tej pory udało się im wytworzyć też majonez o zaledwie 5% zawartości tłuszczu i rozpocząć prace nad kaszą, która zaraz po tym jak trafi do naszego żołądka przekształca się w żel, który jest wolniej trawiony, dzięki czemu uczucie głodu po posiłku pojawia się później.
Czy takie innowacyjne produkty wkrótce zaczną dominować na naszych stołach? Na pewno zwrócą na nie uwagę ci, którzy od dawna liczą kalorie i zmagają się ze zbędnymi kilogramami. Niskokaloryczne, pozbawione tłuszczu wyroby prawdopodobnie zawierały będą jednak więcej aromatów wzbogacających smak i emulgatorów wiążących cząsteczki wody.