Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zdaniem amerykańskich naukowców syrop klonowy jest najzdrowszym sposobem na słodzenie napojów i pokarmów. Okazuje się, że stosowanie go w tym celu przynosi więcej korzyści, niż sądzono dotychczas - zawiera on wiele związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym.
W syropie klonowym zidentyfikowano 54 związki chemiczne, czyli dwa razy więcej niż sądzono. Pięć z nich zostało wykrytych po raz pierwszy i występuje tylko w syropie klonowym.
Część polifenoli zawartych w tym słodkim kanadyjskim specjale to antyoksydanty, mające właściwości prozdrowotne. Podobna ilość korzystnych związków występuje m.in. w jagodach, herbacie, czerwonym winie czy nasionach lnu.
Amerykanie twierdzą, że polifenole z syropu klonowego mogą wspomagać leczenie cukrzycy typu 2, ponieważ, jak wykazały wstępne testy, hamują one enzymy biorące udział w przemianie węglowodanowej.
Syrop klonowy zdecydowanie wygrywa więc z innymi substancjami słodzącymi. Jest on dostępny w Polsce, w sprzedaży internetowej i w niektórych sklepach spożywczych. Może warto zastąpić nim coraz droższy, szkodliwy cukier?