Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy odkryli, iż osoby szczególnie wrażliwe na gorzki smak są mniej narażone na wpadnięcie w nałóg nikotynowy.
To, iż wrażliwość na gorzki smak pozwala ludziom unikać potencjalnie toksycznych pokarmów jest znanym od dawna naukowym faktem. Zdolność ta jest bardzo indywidualną cechą i różni się u innych osób, ponieważ jest ona uwarunkowana genetycznie.
Naukowcy z University of Virginia Health System odkryli, iż geny, od których zależy wrażliwość na gorycz (nazwane TAS2R16 oraz TAS2R38), odgrywają ponadto ważną rolę w rozwoju uzależnienia od nikotyny.
Przebadali oni 2 tysiące osób z ponad 600 rodzin różnych ras. Okazało się, iż osoby lepiej wyczuwające gorzki smak są mniej narażone na uzależnienie od nikotyny od osób, które czują go słabiej.
Być może odkrycie to pomoże opracować testy pozwalające na identyfikację ludzi bardziej narażonych na nałóg palenia papierosów.
Badanie przeprowadzono za pomocą programu komputerowego, który pozwala analizować złożone oddziaływania między genami i środowiskiem, przy uwzględnieniu takich czynników, jak wiek, płeć lub rasa badanego pacjenta.