Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Eksperyment przeprowadzony przez amerykańskich naukowców wykazał, że syrop kukurydziany (HFCS), dodawany do słodyczy, napojów gazowanych i wielu innych przekąsek, może być jednym z głównych sprawców epidemii otyłości.
W jego ramach badacze podawali ochotnikom różne rodzaje cukrów prostych, a następnie za pomocą rezonansu magnetycznego mierzyli poziom aktywności poszczególnych obszarów mózgu.
Jak się okazało, glukoza i fruktoza (główny składnik syropu kukurydzianego) wywołują w ludzkim mózgu przeciwstawne reakcje -jedna z nich wzmaga uczucie sytości, natomiast druga – głodu.
W przypadku spożywania takich samych pod względem kaloryczności porcji syropu kukurydzianego i zwykłego cukru, szybciej tyją osoby spożywające ten pierszy rodzaj słodkiego produktu.
Tymczasem przeciętny Amerykanin spożywa rocznie aż 63,5 kilograma syropu kukurydzianego.