Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Wysokobiałkowa i jednocześnie nikowęglowodanowa dieta grozi rozwojem raka jelita grubego

dodano: Czwartek, 17 Marzec 2011, 15:28:09

Wiele osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów przechodzi na niskowęglowodanową dietę wysokobiałkową. Brytyjscy naukowcy wykazali, iż taki sposób żywienia prowadzi do zmian w jelicie grubym, które mogą zwiększać ryzyko raka jelita grubego.






W przeprowadzonym przez nich badaniu wzięło udział 17 otyłych mężczyzn. Jego celem było prześledzenie krótkoterminowych zmian w stężeniu metabolitów, np. związków N-nitrozowych, o działaniu kancerogennym. Studium nie wyjaśnia więc rzeczywistego związku omawianej diety z ryzykiem różnych chorób jelita grubego w dłuższej perspektywie. Mimo to naukowcy przestrzegają przed znacznym ograniczeniem ilości nieprzyswajalnych węglowodanów, czyli włókien (błonnika).





Uczestników eksperymentu podzielono na trzy grupy, w których testowali oni 3 krótkie diety:



- jednotygodniowe menu obliczone na podtrzymanie dotychczasowej wagi

- miesięczną dietę wysokobiałkową z umiarkowaną ilością węglowodanów

- miesięczną dietę wysokobiałkową i jednocześnie niskowęglowodanową





Mężczyźni stosujący pierwszą dietę mogli spożywać 360 gramów węglowodanów, 116 gramów tłuszczu i 85 gramów białek dziennie. Na śniadanie proponowano im płatki, jajka i tosty, na lunch - kanapki i sałatki, a na kolację - makarony z dodatkiem ryby, kurczaka lub soi.






Menu drugiej diety opierało się na dostarczaniu 181 gramów węglowodanów dziennie, podczas gdy przy trzeciej diecie uczestnicy mogli zjadać ich zaledwie 22 gramów. W tym ostatnim przypadku mężczyźni jadali na śniadanie jajka na bekonie, a ich obiad i kolacja składały się w dużej mierze z mięsa i ryb, z dodatkiem warzyw oraz sera. Obie diety wysokobiałkowe zapewniały około 140 gramów białek dziennie, przy czym dieta niskowęglowodanowa zawierała prawie 2-krotnie więcej tłuszczu: 143 gramów w porównaniu do 82 gramów.





Pod koniec eksperymentu okazało się, że diety o podwyższonej zawartości białka i zmniejszonej węglowodanów, w tym włókien przyczyniły się znacznego obniżenia w kale stężenia metabolitów chroniących przed rakiem i jednoczesnego wzrostu poziomu groźnych metabolitów.

924 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.