Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy wykazali, że spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych.
Zgodnie z wynikami 9-letniego badania, osoby spożywające najwięcej błonnika, czyli 29,4 grama dziennie w przypadku mężczyzn i 25,8 grama w przypadku kobiet były o 22% mniej narażone na zgon z różnych przyczyn, w porównaniu z tymi, którzy konsumowali go najmniej (odpowiednio 12,6 oraz 10,8 grama dziennie).
Błonnik pokarmowy jest więc jednym z cennych związków wspierających zdrowie i zapobiegających chorobom. Mimo, że nie jest on w ścisłym tego słowa znaczeniu „składnikiem odżywczym”, to jednak stanowi ważny element naszego sposobu żywienia.
Jest on jadalną częścią wielu produktów roślinnych - owoców, warzyw czy też zbóż. Nie ulega trawieniu, ale ma korzystny wpływ na różne procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie:
- wspomaga perystaltykę jelit
- ułatwia wypróżnianie i zrzucanie zbędnych kilogramów
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi
- redukuje ciśnienie tętnicze
- łagodzi stany zapalne
- usuwa z organizmu różne toksyny
Wymienione zalety błonnika pokarmowego przyczyniają się do spadku ryzyka chorób układu krążenia, cukrzycy, otyłości, a nawet jak sugerują niektóre badania - niektórych nowotworów.
Amerykanie zaobserwowali, że w grupie osób stosujących dietę bogatą w błonnik, ryzyko zgonu z powodu schorzeń układu krążenia, chorób zakaźnych i oddechowych spadało o 24-56% w przypadku mężczyzn i o 34-59% w przypadku kobiet.
Szczegółowa analiza wykazała dodatkowo, że związek ten dotyczył głównie błonnika pozyskiwanego z produktów pełnoziarnistych, a nie z innych źródeł takich jak owoce czy warzywa. To właśnie jego spożycie było w największym stopniu związane ze spadkiem ryzyka zgonu z wymienionych przyczyn.
Autorzy badania przypominają, że zgodnie z amerykańskimi zaleceniami dietetycznymi na 1000 spożytych kilokalorii powinno przypadać 14 gramów błonnika pochodzącego z owoców, warzyw i produktów z pełnego ziarna. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca konsumpcję 27-40 gramów błonnika każdego dnia.
Jak wykazało badanie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, w Polsce w latach 1996-2007 dzienne spożycie błonnika wynosiło niecałe 24 gramy na osobę, a więc mniej niż dolna granica z zaleceń WHO.