Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Czy wzrost spożycia kalorycznych napojów przyczynia się do wzrostu częstości występowania otyłości i cukrzycy? Naukowcy wykazali, że tuż po spożyciu płynnych kalorii organizm równoważy energetyczność posiłków, ale głównie w przypadku panów. Pozostaje pytanie, czy analogiczne zjawisko zachodzi też na dłuższą metę...
Badanie przeprowadzone przez brytyjskich specjalistów z Centrum Pokarmów Funkcjonalnych Oxford Brookes University ujawniło, że konsumpcja kalorycznych napojów inaczej wpływa na krótkoterminowy pobór energii, czyli kaloryczność zjadanych w tym czasie posiłków, u kobiet i mężczyzn.
W ramach eksperymentu ochotnicy na godzinę przed posilkiem pili sok pomarańczowy z koncentratu, półtłuste mleko, słodzony napój owocowy lub napój owocowy w wersji light (bez kalorii). Następnie, w porze posiłku wszyscy mogli dowolnie korzystać ze szwedzkiego stołu, a naukowcy monitorowali, ile kalorii spożyli poszczególni ochotnicy.
Jak się okazało, organizm "zarejestrował" płynne kalorie i uwzględnił to podczas lunchu. Ochotnicy obu płci, którzy pili kaloryczne napoje, dostarczali podczas lunchu organizmowi mniejszą dawkę energii.
Zaobserwowano, że w przypadku mężczyzn średni ogólny pobór energii był podobny po wszystkich 4 rodzajach napojów, natomiast u kobiet po wypiciu trzech tych, które zawierały kalorie - średnia wzrastała. Zdaniem autorów badania stanowi to dowód na potwierdzenie tezy o rozregulowaniu mechanizmu kompensacji energii u pań.