Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Norwescy badacze wykazali, że umiarkowane spożywanie alkoholu, a w szczególności wina, związane jest z lepszymi wynikami na testach oceniających funkcje poznawcze.
Wśród 5033 mieszakńców północnej Norwegii przeprowadzono siedmioletnie badanie, którego celem było sprawdzenie tej zależności. Średnia wieku respondentów wyniosła 58 lat, żaden z nich nie doświadczył wcześniej udaru mózgu.
Jak się okazało, u kobiet, które spożywały wino ponad 4 razy w ciągu dwóch tygodni, zaobserwowano niższe ryzyko osiągnięcia słabych wyników w testach.
Z kolei do czynników obniżających sprawność poznawczą autorzy badania zaliczyli: słabe wykształcenie, palenie, starość, depresja, cukrzyca oraz nadciśnienie.
Oprócz umiarkowanego spożycia wina, czynności poznawcze poprawia też społeczno-ekonomiczny status, właściwa dieta i inne czynniki warunkujące styl życia.
Zdaniem naukowców kluczową rolę w obniżeniu ryzyka występowania zaburzeń poznawczych, także tych związanych z wiekiem, odgrywają polifenole, będące silnymi przeciwutleniaczami i inne, zawarte w winie mikroelemeny. Związki te mogą także chronić przed miażdżycą tętnic, koagulacją i zmniejszać ryzyko zapalenia.