Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Jak wiadomo, duża zawartość owoców i warzyw w diecie sprzyja zdrowiu i jak wykazano wcześniej - zmniejsza ryzyko zapadnięcia na nowotwory i choroby serca. Teraz okazuje się, że spożywanie zielonolistnych warzyw może także znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Wyniki badania przeprowadzonego w 2002 roku wskazują, że zjadanie mniej niż pięć zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie może odpowiadać za 2,6 milionów zgonów na świecie w roku 2000.
Ostatnio zespół badawczy kierwany przez Patrice Carter z University of Leicester przeanalizował 6 studiów, które łącznie objęły ponad 220 tysięcy uczestników i koncentrowały się głównie na związku spożycia owoców i warzyw oraz cukrzycy typu 2.
Jak się okazało, spożywanie dodatkowych 1,5 porcji warzyw zielonolistnych dziennie zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 aż o 14%.
Zaniem autorów raportu to zawarte w nich przeciwutleniacze chronią organizm przed przewlekłymi chorobami. Obfitują w nie wszystkie owoce i warzywa, a dodatkowo w warzywach zielonolistnych, np. szpinaku, występuje też magnez, który może mieć znaczenie w przypadku obniżania ryzyka cukrzycy typu 2.