Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zespół amerykańskich naukowców z Centrum Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Stanowego Luizjany wykazał, że zmniejszenie ilości wypijanych słodkich napojów o zaledwie jedną porcję dziennie może pomóc w zwalczaniu nadciśnienia.
Okazało się, że to właśnie zawarty w nich cukier jest głównym składnikiem oddziałującym na ciśnienie krwi, a nie np. kofeina, jak przypuszczano wcześniej.
Amerykanie przeanalizowali dietę oraz ciśnienie krwi 810 osób w wieku od 25 do 79 lat z nadciśnieniem granicznym (czyli od 120/80 do 139/89) oraz I stadium nadciśnienia (pomiędzy 140/90 a 159/99). Pomiary ciśnienia przeprowadzono na początku eksperymentu oraz dwukrotnie powtórzono je po upływie 6 i 18 miesięcy.
Jak się okazało, ograniczenie spożycia słodzonych napojów o jedną porcję dziennie skutkowało spadkiem ciśnienia skurczowego o 1,8 mm słupka rtęci, a rozkurczowego o 1,1 mm Hg.
Zmniejszenie ilości cukru w diecie obniża jednocześnie liczbę kalorii przyjmowanych z pokarmem i napojami, co może prowadzić do spadku wagi, co jest jednym ze sposobów na obniżenie ciśnienia. Naukowcy zauważyli jednak, że nawet po uwzględnieniu zmian wagi w okresie badania, związek pomiędzy spadkiem konsumpcji słodzonych napojów a obniżonym ciśnieniem pozostawał istotny statystycznie. Nawet w grupie ze stabilną wagą ludzie spożywający mniej słodzonych napojów obniżali tym samym swoje ciśnienie.
okazało się, że to własnie zawarty w nich cukier jest głównym składnikiem oddziałującym na ciśnienie krwi, a nie np. kofeina, jak przypuszczano wcześniej.
Amerykanie przeanalizowali dietę oraz ciśnienie krwi 810 osób w wieku od 25 do 79 lat z nadciśnieniem granicznym (czyli od 120/80 do 139/89) oraz I stadium nadciśnienia (pomiędzy 140/90 a 159/99). Pomiary ciśnienia przeprowadzono na początku eksperymentu oraz dwukrotnie powtórzono je po upływie 6 i 18 miesięcy.
Jak się okazało, ograniczenie spożycia słodzonych napojów o jedną porcję dziennie skutkowało spadkiem ciśnienia skurczowego o 1,8 mm słupka rtęci, a rozkurczowego o 1,1 mm Hg.
Zmniejszenie ilości cukru w diecie obniża jednocześnie liczbę kalorii przyjmowanych z pokarmem i napojami, co może prowadzić do spadku wagi, co jest jednym ze sposobów na obniżenie ciśnienia. Naukowcy zauważyli jednak, że nawet po uwzględnieniu zmian wagi w okresie badania, związek pomiędzy spadkiem konsumpcji słodzonych napojów a obniżonym ciśnieniem pozostawał istotny statystycznie. Nawet w grupie ze stabilną wagą ludzie spożywający mniej słodzonych napojów obniżali tym samym swoje ciśnienie.