Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Kamienie nerkowe to bardzo dokuczliwe schorzenie - powodują mdłości, wymioty, krew w moczu, gorączkę i dojmujące ataki bólu. Większość osób nie ma świadomości ich posiadania, dopóki nie utkwią w cewce moczowej - co właśnie jest przyczyną bardzo silnego bólu.
Najczęściej kamienie nerkowe zbudowane są ze szczawianu wapnia. Przyczyną ich powstawania może być nadmiar soli w diecie. Wywołuje ona krystalizację szczawianów, które dość powszechnie występują w naszym pożywieniu. Innym rodzajem kamieni nerkowych są te zbudowane z kryształków kwasu moczowego, który normalnie powinien być w całości wydalany z organizmu. U niektórych osób kwas osadza się, zwykle z powodu nadmiaru białka w diecie. Nieco rzadziej spotyka się kamienie struwitowe, czyli powodowane infekcją lub cystynowe, powodowane wrodzoną skłonnością.
Charakterystyczną cechą kamieni nerkowych jest to, że lubią one powracać. Nawet po zakończonym leczeniu u połowy pacjentów nowe kamienie pojawiają się po upływie od pięciu do dziesięciu lat.
Dr Roger L. Sur z UC San Diego Comprehensive Kidney Stone Center, zajmujący się leczeniem kamicy nerkowej, odkrył doskonały sposób na zabezpieczenie przed pojawieniem się pierwszych lub nawrotem kamieni nerkowych. Jego zdaniem wysoką skuteczność profilaktyczną ma zwykła lemoniada.
Cytryny mają najwyższy ze wszystkich owoców poziom zawartości soli i estrów kwasu cytrynowego, zwanych cytrynianami. W naturalny sposób hamują one tworzenie się kamieni nerkowych, po prostu je rozpuszczając.
Specjalista zaleca spożywnie połowy szklanki soku cytrynowego dziennie, rozcieńczonego w dwóch litrach wody. Jak twierdzi, taka cytrynowa kuracja zmniejsza ryzyko pojawienia się kamieni nawet o 87%. Dodatkowo sugeruje też ograniczenie spożycia soli.
Wprawdzie inne soki owocowe także są źródłem cytrynianów, ale w znacznie mniejszej ilości, a dodatkowo często zawierają też wapń i szczawiany - główne składniki kamieni nerkowych.