Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Coraz częściej społeczeństwa krajów wysoko rozwiniętych cierpią na rozmaite żołądkowe dolegliwości trawienne. Przyczyną powszechnych problemów gastrycznych jest mocno przetwarzana żywność, zawierająca dużą ilość konserwantów, nieodpowiedni sposób odżywiania się, czy spożywanie zbyt wielu leków.
Wszelkie żołądkowe dolegliwości najczęściej leczy się kolejnymi chemikaliami. Zespół argentyńskich naukowców: Rodríguez C, Medici M, Mozzi F oraz Font de Valdez G wykazał, że zamiast lekarstw, w terapii tych problemów można z powodzeniem wykorzystać zwykłe, sfermentowane produkty mleczne.
Produkty probiotyczne, takie jak jogurty i kefiry już od dawna znane są jako pomocne w leczeniu dolegliwości trawiennych, takich jak: zapalenia jelit, biegunki, zespół nadwrażliwego jelita i podobne. Do tej pory jednak nie sprawdzono ich potencjalnego przeciwdziałania problemom żołądkowym.
Doświadczenia argentyńskich badaczy, przeprowadzone na razie na myszach, sugerują, że sfermentowane produkty mleczne doskonale mogą leczyć przewlekłe choroby gastryczne, które są coraz częstszym problemem na całym świecie.
Specjaliści zbadali mechanizm działania fermentowanych produktów mlecznych. Okazało się, że nie tylko same bakterie odpowiadają za leczniczy efekt, ale także ich metabolity (czyli wytwarzane przez nie aktywne substancje chemiczne). Związki te hamują odpowiedź immunologiczną, wykazują działanie przeciwwrzodowe i zwiększają grubość wyściółki śluzowej, naszej naturalnej warstwy ochronnej. Ich działanie przypomina ochronne właściwości omeprazolu, dlatego mogą stanowić naturalną alternatywę dla syntetycznych leków, zapobiegając i lecząc dolegliwości gastryczne, zwłaszcza te powodowane przez długotrwałe zażywanie kwasu acetylosalicylowego, czyli popularnej Aspiryny czy Polopiryny.