Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
10 kwietnia br. w Chorwacji wszedł w życie częściowy zakaz palenia tytoniu.
Nowe prawo, które wprowadzono po sześciomiesięcznym okresie przystosowawczym, dotyczy głównie małych lokalów, których powierzchnia nie przekracza 50 metrów kwadratowych. W takich małych barach i restauracjach palenie jest teraz dozwolone jedynie wówczas, gdy są one zaopatrzone w specjalny system wentylacyjny.
Z kolei w większych lokalach gastronomicznych palić można wyłącznie w specjalnie wydzielonych w tym celu strefach. Strefa taka nie może zajmować więcej niż 20% całej powierzchni lokalu i nie mogą być w niej serwowane posiłki.
We wrześniu roku 2009 władze Chorwacji złagodziły przyjętą rok wcześniej bardzo restrykcyjną ustawę antynikotynową, która całkowicie zabraniała palenia w zamkniętych obiektach publicznych. Surowe przepisy spotkały się z krytyką właścicieli restauracji i kawiarni oraz samych palaczy.
W Chorwacji funkcjonuje około 16 tysięcy restauracji i kawiarni, a sektor usług gastronomicznych i kulinarnych zatrudnia ponad 100 tysięcy osób.
Jak wynika z oficjalnych statystyk - prawie 1/3 z 4,4 milionów mieszkańców tego bałkańskiego kraju stanowią palacze. Każdego roku w Chorwacji na choroby wywołane paleniem umiera 10 tysięcy czynnych i 3 tysiące biernych palaczy.