Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Barmani i kelnerzy popierają zakaz palenia w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych

dodano: Czwartek, 18 Marzec 2010, 10:39:17

Stowarzyszenie MANKO, organizator kampanii społecznej Lokal bez Papierosa przeprowadziło badanie sondażowe dotyczące stosunku kelnerów i barmanów krakowskich lokali gastronomiczno-rozrywkowych do wprowadzonego w tych miejscach ustawowego zakazu palenia.

 

 






40% pracowników restauracji, barów, kawiarni i pubów biorących udział w badaniu pracowało w środowisku wolnym od dymu tytoniowego, a 60% - w zadymionych lokalach.



 





Okazuje się, że lokale gastronomiczne nie są traktowane jako „normalne miejsca pracy”, a ich pracownicy zwykle nie są objęci żadną ochroną, która powinna wynikać z przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.









Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród krakowskich barmanów i kelnerów potwierdziły obawy oraz badania przeprowadzane w krajach Unii Europejskiej, że palenie tytoniu ma negatywny wpływ na pracowników lokali gastronomicznych.









47,9% barmanów i kelnerów opowiedziało się za wprowadzeniem zakazu palenia w ich miejscach pracy, ponad 60% zaobserwowało negatywny wpływ przebywania w zadymionych pomieszczeniach, a prawie 80% nie obawia się utraty pracy po wprowadzeniu zakazu palenia w lokalach.





 




Spośród przebadanej grupy osób ponad połowa (53,4%) zadeklarowała, że nie pali papierosów, natomiast 46,6% pracowników lokali gastronomicznych to osoby palące. Ponad połowa respondentów (52,7%) zadeklarowała, że palenie papierosów przez innych ludzi w ich obecności w miejscu pracy stanowi dla nich problem, a tylko 45,2% akceptuje taki stan rzeczy.

1663 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.