Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Stowarzyszenie MANKO, organizator kampanii społecznej Lokal bez Papierosa przeprowadziło badanie sondażowe dotyczące stosunku kelnerów i barmanów krakowskich lokali gastronomiczno-rozrywkowych do wprowadzonego w tych miejscach ustawowego zakazu palenia.
40% pracowników restauracji, barów, kawiarni i pubów biorących udział w badaniu pracowało w środowisku wolnym od dymu tytoniowego, a 60% - w zadymionych lokalach.
Okazuje się, że lokale gastronomiczne nie są traktowane jako „normalne miejsca pracy”, a ich pracownicy zwykle nie są objęci żadną ochroną, która powinna wynikać z przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.
Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród krakowskich barmanów i kelnerów potwierdziły obawy oraz badania przeprowadzane w krajach Unii Europejskiej, że palenie tytoniu ma negatywny wpływ na pracowników lokali gastronomicznych.
47,9% barmanów i kelnerów opowiedziało się za wprowadzeniem zakazu palenia w ich miejscach pracy, ponad 60% zaobserwowało negatywny wpływ przebywania w zadymionych pomieszczeniach, a prawie 80% nie obawia się utraty pracy po wprowadzeniu zakazu palenia w lokalach.
Spośród przebadanej grupy osób ponad połowa (53,4%) zadeklarowała, że nie pali papierosów, natomiast 46,6% pracowników lokali gastronomicznych to osoby palące. Ponad połowa respondentów (52,7%) zadeklarowała, że palenie papierosów przez innych ludzi w ich obecności w miejscu pracy stanowi dla nich problem, a tylko 45,2% akceptuje taki stan rzeczy.