Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Zalety sztucznych słodzików

dodano: Wtorek, 22 Grudzień 2009, 15:41:30

Zespół amerykańskich badaczy z Narodowego Instytutu Cukrzycy oraz Chorób Trawiennych i Nerek, pracujący pod kierownictwem dr Rebeccy J. Brown wykazał, że połączenie słodzików z cukrem wzmaga wydzielanie hormonu sygnalizującego sytość oraz pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
 

 

 

 



Wpływ słodzików na metabolizm i wagę sprawdzono na grupie 22 zdrowych osób o prawidłowej masie ciała.
 

 

 

 





Jak wiadomo, słodziki nie zawierają węglowodanów, teoretycznie nie powinny więc w żaden sposób oddziaływać na to, jak organizm zarządza glukozą. Okazuje się jednak, że uruchamiają one proces wydzielania się w przewodzie pokarmowym związku o nazwie GLP-1, który stanowi dla mózgu sygnał osiągnięcia sytości, hamuje apetyt i tym samym ogranicza spożywanie kalorii.

 

 

 

 

 




Respondenci biorący udział w badaniu wykonali dwa doustne testy tolerancji glukozy, pozwalające ocenić, jak dobrze ich organizmy metabolizują cukier. Po kilkugodzinnym poście połowa z nich wypijała dietetyczny napój gazowany ze słodzikiem, a druga połowa - taką samą ilość wody gazowanej. Następnie po upływie 10 minut wszyscy spożywali napój stanowiący wodny roztwór glukozy. Okazało się, że w obu przypadkach następował identyczny wzrost stężenia cukru we krwi.
 

 

 

 




Już wczesniejsze badania wykazywały, że kiedy sztuczne słodziki spożywane są w pojedynkę (bez towarzystwa węglowodanów), nie uruchamia się wydzielanie GLP-1. Teraz wiadomo, że słodziki współdziałają z glukozą, by wspomóc proces wytwarzania się tego związku.

1883 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.