Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zdaniem specjalistów stosowanie niskotłuszczowej diety pozwala na uniknięcie nawrotów nowotworów skóry. Dr Torukiri I. Ibiebele wraz ze współpracownikami z Queensland Institute of Medical Research wykazali, iż istnieje związek pomiędzy wysokim spożyciem tłuszczów a podwyższonym ryzykiem wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry u osób, które już wcześniej zmagały się z nowotworami skóry.
Takie osoby powinny więc po pierwsze - zabezpieczać skórę przed promieniowaniem słonecznym, a po drugie - zadbać o swoje menu, wyklucając z niego tłuste potrawy.
Australijscy naukowcy przeanalizowali dietę 457 mężczyzn oraz 600 kobiet w wieku od 25 do 75 lat, mieszkających w okolicach subtropikalnego miasteczka Nambour, gdzie należało się liczyć z wystawieniem na oddziaływanie wysokich dawek promieniowania ultrafioletowego. Badacze określili dzienną ilość spożywanych przez respondentów tłuszczów nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych, pochodzących z mięsa, smażonych potraw, chleba oraz warzyw.
W ciągu 11 lat u 267 osób zdiagnozowano 664 przypadków raka kolczystokomórkowego skóry, a u innych 127 badanych kobiet i mężczyzn 235 przypadków raka podstawnokomórkowego skóry (liczono także nawroty choroby u tej samej osoby).
Analiza wyników badań, przy uwzględnieniu czynników mogących wpływać na ich wynik wykazała, że wyższe spożycie tłuszczów prowadziło do 2-krotnego wzrostu ryzyka wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry.
Nie zauważono, by dieta miała jakikolwiek wpływ na rozwój nowotworu u osób, które nie chorowały na niego wcześniej.