Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Brytyjska agencja Food Standars Agency (FSA) ostrzega przed przekraczaniem bezpiecznych dla organizmu dawek soli, dostarczanej wraz z pożywieniem. Badania wykazały, że śniadanie jest najbardziej słonym posiłkiem dla wielu Brytyjczyków.
Sól jest niezbędna dla naszego organizmu - nie tylko pomaga kontrolować bilans płynów, ale również w pewien sposób odpowiada za kontrole systemu nerwowego i mięśniowego. Liczne badania wykazały jednak, że nadmierne używanie soli jest związane z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie tętnicze czy osteoporoza.
Według standardów wyznaczonych przez Food Standards Agency, dziennie nie należy przekraczać
- 6 gramów soli u osób w wieku 11 lat i powyżej
- 5 gramów soli u osób w wieku 7 - 10 lat
- 3 gramów soli u osób w wieku 4 - 6 lat
- 2 gramów soli u osób w wieku 1 - 3 lat
- niemowlętom poniżej 1 roku życia w ogóle nie należy podawać soli, gdyż ich nerki nie są jeszcze odpowiednio wykształcone do jej przetwarzania
Według rządowej ankiety ponad 75% Brytyjczyków nie wie, że produktyspożywane najczęściej na śniadanie, takie jak chleb, mięso i płatki śniadaniowe najbardziej przyczyniają się do zwiększenia spożycia soli. Większość respondentów spożywa więcej soli niż wynosi dzienna zalecana dawka, a około 33% z nich nie martwi się o to, że spożywa jej za dużo.
Zaledwie 13% Brytyjczyków prawidłowo zidentyfikowało chleb, produkty mięsne w postaci parówek i bekonu i płatki śniadaniowe jako główne źródła soli w diecie.
Ponad 75% uczestników ankiety było przekonanych, iż to chipsy zawierają najwięcej soli, podczas gdy znajdują się one dopiero na 10 miejscu za serem, masłem, fasolą, daniami gotowymi, zupami i pizzą.
Specjaliści z FSA nie sugerują, by ludzie przestali jeść czy ograniczyli spożycie chleba czy płatków śniadaniowych, gdyż są one ważnym elementem zdrowej diety, zalecają jednak, by zwracać uwagę na etykiety i zawartość soli w poszczególnych produktach o wybierać te, które mają jej najmniejszą ilość.
Agencja stworzyła listę 10 pokarmów, które najbardziej przyczyniają się do za dużego spożycia soli:
1. Chleb
2. Produkty mięsne
3. Płatki śniadaniowe
4. Sery
5. Masło
6. Fasolka po bretońsku
7. Dania gotowe
8. Zupy
9. Pizza
10. Chipsy i przekąski