Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Nadciśnienie lub osteoporoza - słona cena za słone śniadania

dodano: Środa, 7 Październik 2009, 9:06:51

Brytyjska agencja Food Standars Agency (FSA) ostrzega przed przekraczaniem bezpiecznych dla organizmu dawek soli, dostarczanej wraz z pożywieniem. Badania wykazały, że śniadanie jest najbardziej słonym posiłkiem dla wielu Brytyjczyków.
 

 

 

 



Sól jest niezbędna dla naszego organizmu - nie tylko pomaga kontrolować bilans płynów, ale również w pewien sposób odpowiada za kontrole systemu nerwowego i mięśniowego. Liczne badania wykazały jednak, że nadmierne używanie soli jest związane z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie tętnicze czy osteoporoza.

 

 

 

 


Według standardów wyznaczonych przez Food Standards Agency, dziennie nie należy przekraczać

 

 

 

 


- 6 gramów soli u osób w wieku 11 lat i powyżej


- 5 gramów soli u osób w wieku 7 - 10 lat


- 3 gramów soli u osób w wieku 4 - 6 lat


- 2 gramów soli u osób w wieku 1 - 3 lat


- niemowlętom poniżej 1 roku życia w ogóle nie należy podawać soli, gdyż ich nerki nie są jeszcze odpowiednio wykształcone do jej przetwarzania
 

 

 

 


Według rządowej ankiety ponad 75% Brytyjczyków nie wie, że produktyspożywane najczęściej na śniadanie, takie jak chleb, mięso i płatki śniadaniowe najbardziej przyczyniają się do zwiększenia spożycia soli. Większość respondentów spożywa więcej soli niż wynosi dzienna zalecana dawka, a około 33% z nich nie martwi się o to, że spożywa jej za dużo.
 

 

 

 



Zaledwie 13% Brytyjczyków prawidłowo zidentyfikowało chleb, produkty mięsne w postaci parówek i bekonu i płatki śniadaniowe jako główne źródła soli w diecie.
 

 

 

 


Ponad 75% uczestników ankiety  było przekonanych, iż to chipsy zawierają najwięcej soli, podczas gdy znajdują się one dopiero na 10 miejscu za serem, masłem, fasolą, daniami gotowymi, zupami i pizzą.
 

 

 

 


Specjaliści z FSA nie sugerują, by ludzie przestali jeść czy ograniczyli spożycie chleba czy płatków śniadaniowych, gdyż są one ważnym elementem zdrowej diety, zalecają jednak, by zwracać uwagę na etykiety i zawartość soli w poszczególnych produktach o wybierać te, które mają jej najmniejszą ilość.
 

 

 

 



Agencja stworzyła listę 10 pokarmów, które najbardziej przyczyniają się do za dużego spożycia soli:

 

 

 

 


1. Chleb


2. Produkty mięsne


3. Płatki śniadaniowe


4. Sery


5. Masło


6. Fasolka po bretońsku


7. Dania gotowe


8. Zupy


9. Pizza


10. Chipsy i przekąski

2099 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.