Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Martin Možný wraz zespołem badaczy z Czeskiego Instytutu Hydrometeorologicznego udowodnił, że produkowane w Czechach piwo jest obecnie dużo gorszej jakości niż kiedyś, ponieważ z roku na rok obniża się jakość szyszek chmielowych wykorzystywanych do jego produkcji.
Specjaliści przeanalizowali dane statystyczne z lat 1954 -2006 dotyczące zmian klimatycznych oraz ich wpływu na urodzaj zbóż, a w szczególności na odmianę chmielu o nazwie Saaz. Najlepsza jego jakość zawiera 5% tzw. alfa-kwasów, które nadają piwu lekko gorzki smak.
Jak wykazały badania, stężenie kwasów alfa w chmielu odmiany Saaz od 1954 roku maleje o 0.06% rocznie, co ma związek właśnie z globalnym wzrostem temperatur.
Symulacje komputerowe przewidujące zmiany jakości chmielu w przyszłości przewidują jeszcze większy spadek koncentracji cennych kwasów.
Według autorów analizy, problem dotyczy nie tylko czeskich producentów piwa, ale także browarów znajdujących się we wschodnich Niemczech i na Słowacji.