Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Ocieplający się klimat psuje jakość piwa

dodano: Wtorek, 15 Wrzesień 2009, 10:50:32

Martin Možný wraz zespołem badaczy z Czeskiego Instytutu Hydrometeorologicznego udowodnił, że produkowane w Czechach piwo jest obecnie dużo gorszej jakości niż kiedyś, ponieważ z roku na rok obniża się jakość szyszek chmielowych wykorzystywanych do jego produkcji.


 

 



Specjaliści przeanalizowali dane statystyczne z lat 1954 -2006 dotyczące zmian klimatycznych oraz ich wpływu na urodzaj zbóż, a w szczególności na odmianę chmielu o nazwie Saaz. Najlepsza jego jakość zawiera 5% tzw. alfa-kwasów, które nadają piwu lekko gorzki smak.
 

 

 




Jak wykazały badania, stężenie kwasów alfa w chmielu odmiany Saaz od 1954 roku maleje o 0.06% rocznie, co ma związek właśnie z globalnym wzrostem temperatur.
 

 

 




Symulacje komputerowe przewidujące zmiany jakości chmielu w przyszłości przewidują jeszcze większy spadek koncentracji cennych kwasów.
 

 

 



Według autorów analizy, problem dotyczy nie tylko czeskich producentów piwa, ale także browarów znajdujących się we wschodnich Niemczech i na Słowacji.





 

2159 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.