Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Scranton w Pensylwanii świadczą o tym, że popcorn i pełnoziarniste płatki śniadaniowe zawierają tyle samo przeciwutleniaczy (polifenoli), co warzywa i owoce. Amerykanie ocenili ich ilość na podstawie hydrolizy alkalicznej.
Za prozdrowotne właciwości produktów z mąki z pełnego przemiału nie odpowiadają zawarte w nich włókna - jak sądzono dotychczas, a raczej polifenole. Ich ilość w popcornie zaskoczyła autorów badań - nawet po uprażeniu w kukurydzy zachowują się wszystkie korzystne dla zdrowia składniki w stanie nierozcieńczonym, dodatkowo chronione przez skórkę. Według badaczy kubek popcornu zawiera tyle samo polifenoli, co jabłko.
Podobne właściwości mają też płatki śniadaniowe z pełnych ziaren - jeden ich gram odpowiada pod względem zawartości przeciwutleniaczy jednemu gramowi owoców i warzyw. Największe stężenie antyutleniaczy znajduje się w płatkach wyprodukowanych z pszenicy, ale bogatym ich źródłem są też otręby z rodzynkami, płatki kukurydziane, owsiane oraz ryżowe.