Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Czym grozi tłusta dieta?

dodano: Poniedziałek, 3 Sierpień 2009, 12:42:37

Dietetycy od dawna zalecają spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ pozytywnie wpływają one na serce. Naukowcy z programu badawczego EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) ostrzegają jednak, że zbyt duża ich zawartość w diecie może prowadzić do nieswoistego zapalenia jelit.

 

 

 

 

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować, dlatego powinniśmy dostarczać mu je z zewnątrz, wraz z pożywieniem.

 

 

 



Jednak zdaniem specjalistów kwas linolowy, występujący w wielu olejach roślinnych oraz w tzw. "zdrowych" margarynach, może przyczyniać się do około 30% wszystkich zachorowań na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Z kolei kwasy omega-3, występujące w tłustych rybach zmniejszają ryzyko zapalenia jelita grubego aż o 77%.
 

 

 

 



Powyższe statystyki powstały na podstawie analizy dzienniczków żywieniowych prowadzonych przez ponad 200 tysięcy osób, z uwzględnieniem innych czynników mogących mieć wpływ na przebieg studium, takich jak palenie, wiek czy zażywanie aspiryny.

 

 

 



Jak się okazało, dieta bogata w kwas linolowy miała największy wpływ na rozwój choroby, aż dwukrotnie zwiększając ryzyko jej wystąpienia w porównaniu z osobami, które spożywały najmniejsze jego ilości.
 

 

 



Zdaniem naukowców z programu badawczego EPIC konsumujemy średnio około 10 gramów kwasu linolowego dziennie. Ilość ta przekłada się np. na około dziewięć płaskich łyżeczek margaryny lub trzech łyżeczek oleju słonecznikowego. Osoby, u których wykazano największe zagrożenie rozwojem choroby, spożywały  każdego dnia ponad trzy razy więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż podana ilość.

 

 

 


Przyczyną zwiększonego zagrożenia jest to, że z kwasu linolowego powstaje w organizmie kwas arachidonowy, który jest składnikiem błon komórkowych jelit. Nadmierne jego ilości mogą z kolei przekształcić się w takie komórki zapalne, które obserwuje się właśnie u pacjentów z zapaleniem jelita grubego.
 

 

 



Autorzy studium podkreślają, że dokładne ustalenie stopnia ryzyka związanego ze spożywaniem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wymaga przeprowadzenia dodatkowych dalszych badań.

2271 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.