Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Związek zawarty w cytrusach zapobiega otyłości oraz innym zaburzeniom metabolicznym

dodano: Poniedziałek, 20 Lipiec 2009, 12:51:48

Według naukowców z Uniwersytetu Zachodniego Ontario związek obecny w owocach cytrusowych może pomóc zapobiegać otyłości oraz innym zaburzeniom metabolicznym, które prowadzą do cukrzycy typu II i do chorób układu krążenia.

 

 



Specjaliści przeprowadzili badania na myszach będących na tłustej, charakterystycznej dla krajów Zachodu diecie. Jak wiadomo taki sposób odżywiania skutkuje nadmiernym przybieraniem  na wadze oraz zaburzeniami w metabolizmie lipidów  i glukozy, co jest przyczyną wielu schorzeń.
 

 

 


Połowie gryzoni podawano obecny w cytrusach bioaktywny związek roślinny - tzw. naringeninę.
 

 

 


Analiza wykazała, że naringenina regulowała u zwierząt poziom trójglicerydów i cholesterolu, zapobiegała rozwojowi tzw. insulinooporności, czyli spadku wrażliwości tkanek organizmu na insulinę, która jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu II oraz całkowicie normalizowała metabolizm glukozy. Jednocześnie związek ten całkowicie zapobiegał rozwojowi otyłości, która rozwijała się u pozostałych gryzoni będących na tłustej diecie.

 

 

 


Wykazano, że efekty działania naringeniny były niezależne od kaloryczności diety. Nie hamowała ona apetytu, a gryzonie, które ją otrzymywały spożywały identyczne ilości pożywienia oraz tłuszczu, co zwierzęta z grupy nieprzyjmującej tego związku.
 

 

 



Według autorów badania naringenina wpływa na aktywność tych samych genów co insulina, a jej działanie polega na regulowaniu metabolizmu tłuszczów w komórkach wątroby - hepatocytach.

 

 

 


Być może właśnie dzięki właściwościom podobnym do insuliny, naringenina znajdzie zastosowanie w prewencji i leczeniu otyłości oraz innych zaburzeń metabolicznych związanych ze spadkiem wrażliwości tkanek na ten hormon.

 

 



Naukowcy zaznaczają, że stężenie naringeniny stosowane w najnowszych badaniach jest znacznie wyższe niż można uzyskać jedząc zwykłe owoce cytrusowe.
 

 

 


Kolejnym etapem badań amerykańskich  badaczy będzie sprawdzenie, czy naringenina zapobiega też chorobom serca u gryzoni oraz czy można przeprowadzić badania kliniczne pozwalające ocenić jej bezpieczeństwo i skuteczność u ludzi.
 

2304 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.