Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Duże ilości tłuszczów zwierzęcych w diecie zwiększają ryzyko wystapienia raka trzustki

dodano: Wtorek, 30 Czerwiec 2009, 11:15:13

Zespół naukowców z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem (National Cancer Institute) w Betesda, w stanie Maryland wykazał, iż spożywanie dużych ilości tłuszczów zwierzęcych, wraz z mięsem lub produktami mlecznymi, zwiększa ryzyko wystąpienia raka trzustki.
 

 

 


W ramach badania ponad 500 tys. repondentów przez dwa lata wypełniało ankiety na temat spożycia różnych pokarmów. Stan zdrowia wszystkich uczestników śledzono średnio przez 6 kolejnych lat.

 

 

 


Na podstwie obserwacji stwierdzono, że ryzyko raka trzustki było o 36% większe u osób, które spożywały duże ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. W przypadku mężczyzn stosujących tłustą dietę ryzyko to było wyższe o 53%, a w przypadku kobiet - o 23 %.
 

 

 



Okazuje się więc, że istnieje związek pomiędzy rakiem trzustki a ogólnym spożyciem nasyconych i jednonienasyconych tłuszczów, zwłaszcza tych pochodzących z czerwonego mięsa i przetworów mlecznych. Nie zaobserwowano natomiast podobnej korelacji z wielonienasyconymi tłuszczami roślinnymi.
 

 

 


Dalsze badania nad tym zagadnieniem mają dostarczyć dowodów epidemiologicznych i laboratoryjnych, które potwierdzałyby, że konsumpcja tłuszczów zwierzęcych pełni ważną rolę w rozwoju raka trzustki.
 

2355 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.