Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zespół naukowców z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem (National Cancer Institute) w Betesda, w stanie Maryland wykazał, iż spożywanie dużych ilości tłuszczów zwierzęcych, wraz z mięsem lub produktami mlecznymi, zwiększa ryzyko wystąpienia raka trzustki.
W ramach badania ponad 500 tys. repondentów przez dwa lata wypełniało ankiety na temat spożycia różnych pokarmów. Stan zdrowia wszystkich uczestników śledzono średnio przez 6 kolejnych lat.
Na podstwie obserwacji stwierdzono, że ryzyko raka trzustki było o 36% większe u osób, które spożywały duże ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. W przypadku mężczyzn stosujących tłustą dietę ryzyko to było wyższe o 53%, a w przypadku kobiet - o 23 %.
Okazuje się więc, że istnieje związek pomiędzy rakiem trzustki a ogólnym spożyciem nasyconych i jednonienasyconych tłuszczów, zwłaszcza tych pochodzących z czerwonego mięsa i przetworów mlecznych. Nie zaobserwowano natomiast podobnej korelacji z wielonienasyconymi tłuszczami roślinnymi.
Dalsze badania nad tym zagadnieniem mają dostarczyć dowodów epidemiologicznych i laboratoryjnych, które potwierdzałyby, że konsumpcja tłuszczów zwierzęcych pełni ważną rolę w rozwoju raka trzustki.