Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zespół naukowców z University of Minnesota pracujący pod kierownictwem dr Shalamara Sibley przeprowadził badania, których wyniki świadczą, iż odpowiednio wysokie stężenie witaminy D w osoczu krwi może zwiększać skuteczność diet odchudzających.
Jej niedobór jest tymczasem zjawiskiem niezwykle częstym.
W eksperymencie wzięło udział 38 osób cierpiących na nadwagę, których jedenastotygodniowy jadłospis stanowiła dieta skomponowana w taki sposób, by dzienny deficyt wartości energetycznej wynosił 750 kalorii. Przed rozpoczęciem i po zakoczeniu doświadczenia u uczestników zbadano stężenie różnych form witaminy D we krwi.
Zaobserwowano, iż średni poziom witaminy D we krwi respondentów był niższy od wartości prawidłowej. Ci, którzy milei jej więcej już na początku doświadczenia, szybciej tracili na wadze. Dodatkową korzyścią z wyższego poziomu witaminy D była utrata większej ilości tłuszczu brzusznego, czyli najbardziej niekorzystnej dla zdrowia formy tkanki tłuszczowej.
Autorzy badania przyznają, iż do stwierdzenia całkowitej pewności co do skuteczności suplementacji witaminowej, konieczne są dalsze, bardziej szczegółowe badania.
Jednak zadbanie o przywrócenie prawidłowego poziomu witaminy D w organizmie jest wskazane dla wszystkich, bowiem korzystne działanie tego związku znacznie wykracza poza wspomaganie procesu odchudzania.