Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Zwiększona konsumpcja fast foodów skutkuje większą zachorowalnością na raka jelita grubego

dodano: Wtorek, 9 Czerwiec 2009, 10:37:07

Amerykańcy naukowcy alarmują, że pomimo ogólnie zmniejszającej się liczby zachorowań na raka jelita grubego, u osób poniżej 50 - tego roku życia obserwuje się znaczny jej wzrost. To rezultat postępującej wśród społeczeństwa otyłości oraz niewłaściwych nawyków żywieniowych Amerykanów. Specjalici przetrzagają zwłaszcza przed częstymi wizytami w restauracjach typu fast food.
 

 




Wskaźnik zachorowalności  na ten nowotwór w USA zmniejsza się sukcesywnie od połowy lat 80, obecnie spada o około 2,8% rocznie w przypadku mężczyzn i o 2,2% w przypadku kobiet.
 

 



W najnowszych badaniach naukowcy z Amerykańskiego Towarzystwa ds. Walki z Rakiem po raz pierwszy uwzględnili zachorowalność na raka jelita grubego wśród osób pomiędzy 20 a 49 rokiem życia. Okazało się, że w latach 1992-2005 w analizowanym przedziale wiekowym wzrastała ona rocznie o 1,5% u mężczyzn oraz o 1,6% u kobiet.

 

 



Zauważono, że zachorowalność wzrastała w najszybszym tempie w najmłodszej grupie wiekowej (u osób pomiędzy 20 a 29 rokiem życia) i wynosiła aż  5,2% rocznie w przypadku mężczyzn i 5,6% w przypadku kobiet.

 

 


Naukowcy podkreślają, że sprecyzowanie przyczyn zwiększonej zachorowalności na raka jelita grubego w tak młodym wieku wymaga dalszych badań.

 

 



Jednocześnie zaznaczają, że ważnym i pewnym czynnikiem ryzyka są w tym wypadku nieprawidłowe nawyki żywieniowe i zwiększona konsumpcja fast foodów.

2410 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.