Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zespół specjalistów z Institute of Food Research w Norwich opracował miksturę, która po dodaniu do mlecznych napojów dwukrotnie wydłuża uczucie sytości.
Projekt badawczy, testujący dwaemulgatory: Tween 60 i Span 80 trwał 3 lata. Najskuteczniejszy z opracowanych wariantów mieszanki oliwy, wody i stabilizatorów używanych w piekarnictwie sprawił, że wywoływane przez nią uczucie sytości trwało aż przez 12 godzin.
Badania wykazały, iż Tween 60 stabilizował emulsję w żołądku, a Span 80 pozwalał jej rozwarstwić się na oliwę i olej.
W eksperymencie wzięło udział 11 ochotników, którym podano napój w postaci shake'a o kawowym smaku. Następnie, przez pół doby co godzinę wykonywano skany ich żołądka metodą obrazowania echoplanarnego, by sprawdzić stopień jego wypełnienia.
Ustalono, że po godzinie objętość treści w żołądkach uczestników badania pijących napój z Tweenem była 2-krotnie większa, dzięki temu, że substancja nie dopuszczała do oddzielenia wody od oliwy. Niestabilna emulsja szybko dzieliła się na wodę i tłuszcze, do jelita cienkiego trafiała najpierw woda, a następnie warstwa tłuszczu. Analiza próbek krwi wykazała, że u osób spożywających ustabilizowaną miksturę występowało więcej cząsteczek tłuszczów.
Odkrycie naukowców z Institute of Food Research oznacza, że z tą samą ilością tłuszczu można przyrządzić posiłki dające różny stopień nasycenia.
W przetworzonych pokarmach tłuszcz występuje zwykle w postaci rozproszonych kropli. Jeśli dodanie odpowiednich stabilizatorów utrzyma je w stabilnym stanie podczas trawienia, będzie można regulować w ten sposób wytwarzanie hormonów regulujących uczucie głodu.