Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Naukowcy z Danish Science Communication we współpracy ze specjalistami od żywienia z Uniwersytetu w Kopenhadze przeprowadzili badania z których wynika, iż u dziewcząt i chłopców występują różnice w obrębie zmysłu smaku.
W eksperymencie wzięło udział około 9 tysięcy uczniów, którzy po kosztowaniu różnych zestawów smakowych określali następnie własne nawyki żywieniowe.
Specjaliści ustalili, że dziewczęta mają bardziej rozwinięty zmysł smaku niż chłopcy i wybierają najczęściej potrawy o delikatnym i subtelnym posmaku, naomiast chłopcy preferują mocne i ekstremalne smaki.
Okazało się , że przeciętny chłopiec potrzebuje o 10% więcej goryczy i o 20% więcej słodyczy w kęsie jedzenia, by rozpoznać czy jest ono smaczne.
Naukowcy twierdzą, że największe zmiany w rozpoznawaniu smaku zachodzą między trzynastym a czternastym rokiem życia, ponieważ w tym wieku dzieci stają się bardziej wrażliwe na kwaśny smak, a ich zamiłowanie do słodyczy zaczyna słabnąć.
Na podstawie powyższych wniosków specjaliści sugerują, by opracować zdrowe przekąski, uwzględniając preferencje smakowe nastolatków. Wówczas dzieci sięgałyby po nie chętniej, ograniczając tym samym spożywanie niezdrowych produktów.