Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Spożywanie dużych ilości warzyw i owoców przez palaczy zwiększa u nich ryzyko wystąpienia nowotworu okrężnicy - do takich wniosków doszli naukowcy z Holenderskiego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska.
Przez 8,5 roku prowadzili oni badania, w których wzięło udział 500 tysięcy mieszkańców 10 europejskich krajów. Na tej podstawie powstały dwa wnioski.
Po pierwsze okazuje się, że osoby niepalące, które każdego dnia spożywają 600 gramów warzyw i owoców lub więcej o 20-25% rzadziej zapadają na nowotwór okrężnicy w porównaniu z osobami, które spożywają ich 220 gramów bądź mniej.
Drugi wniosek dotyczy palaczy, na których konsumpcja warzyw i owoców działa wręcz przeciwnie, zwiększając ryzyko wystąpienia raka okrężnicy.
Zatem ochrona przed tą chorobą, zapewniana przez dużą ilość owoców i warzyw w diecie, uzależniona jest od zwyczajów związanych z używaniem tytoniu.
Holenderscy naukowcy po raz pierwszy badając skutki spożywania warzyw i owoców uwzględnili podział respondentów na osoby palące i niepalące.