Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Duże ilości czerwonego i przetworzonego mięsa w diecie podwyższają ryzyko zgonu

dodano: Środa, 25 Marzec 2009, 9:49:53

Amerykańscy naukowcy z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem w Rockville przeprowadzili badania z których wynika, że osoby, które jedzą duże ilości czerwonego lub przetworzonego mięsa mają wyższe ryzyko zgonu z różnych przyczyn, m.in. z powodu raka oraz chorób serca. Z kolei u zwolenników białego, czyli drobiowego mięsa ryzyko to wydaje się być nieco niższe.

 

 

Wnioski te powstały po analizie danych zebranych wśród grupy ponad 500 000 osób, które w momencie rozpoczęcia badań miały od 50 do 71 lat. Wypełnili oni ankiety dotyczące częstości spożywania przez nich pokarmów, w tym różnych rodzajów mięs. Następnie przez kolejne dziesięć lat autorzy badania zbierali dane na temat stanu zdrowia uczestników oraz ich ewentualnych zgonów.

 

 

Pozwoliło to na sformułowanie pewnych wniosków:

 

- podwyższone ryzyko zgonu z różnych przyczyn miały osoby jedzące najwięcej czerwonego mięsa, czyli średnio 62,5 grama na każde 1000 spozywanych codziennie kcal 

 

- ryzyko to malało u osób, które jadły najmniej czerwonego mięsa, czyli średnio 9,8 grama na 1000 kcal na dzień

 

- ryzyko zgonu rosło również u takich osób, które jadły duże ilości mięsa przetworzonego, tj. 22,6 grama na 1000, np. w postaci paczkowanych wędlin

 

- ryzyko to malało u osób, które jadły najmniej tego rodzaju mięs, czyli średnio 1,6 grama na 1000 kcal na dzień

 

- ryzyko zgonu z różnych przyczyn, w tym także z owodu raka malało przy jedzeniu dużych ilości białego, czyli drobiowego mięsa

 

 

Amerykańscy naukowcy prognozują, że gdyby osoby jedzące najwięcej czerwonego mięsa zmniejszyły jego spożycie do minimalnego poziomu, zapobiegłoby to 11% zgonów wśród mężczyzn oraz 16% zgonów wśród kobiet.

 

Badacze wyjaśnili też mechanizmy tłumaczące związek pomiędzy spożyciem mięsa określonego typu a nieco wyższym ryzykiem zgonu.

 

 

Wiadomo, że podczas poddawania opewnych pokarmów działaniu wysokich temperatur, powstają związki rakotwórcze. Ponadto czerwone mięso jest głównym źródłem tłuszczów nasyconych, które - jak wcześniej wykazano - podwyższają ryzyko raka piersi, raka jelita grubego, a także chorób serca i układu krążenia.

 

 

Wyniki najnowszych badań potwierdzają zasadność zaleceń Światowej Fundacji ds. Badań nad Rakiem, która rekomenduje redukcję spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa, właśnie w celu ograniczenia zachorowań na raka.

 

 


 

 

2598 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.