Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zespół biologów z University College London pod przewodnictwem Davida Gemsa obalił panujący dotychczas pogląd, że spożywanie przeciwutleniaczy pokarmowych, zawartych np. w czerwonym winie przeciwdziała procesowi starzenia się organizmu.
Specjaliści podważyli skuteczność ochronnego działania antyoksydantów, którym dotychczas przypisywano właściwości blokujące niszczące działanie wolnych rodników.
Najnowsze badania wykazały, że wyrządzane przez nie szkody nie mają dużego znaczenia dla naszego organizmu, ani nie mają znaczacego związku z procesem starzenia się.
W ramach eksperymentu naukowcy zmodyfikowali geny nicieni w taki sposób, by ich organizmy same zaczęły zwalczać wolne rodniki. Zgodnie z funkcjonującą dotychczas teorią bezkręgowce te powinny żyć o wiele dłużej w porównaniu z osobnikami bez zmian genetycznych. Okazało się jednak, że długość życia obu grup nicieni była taka sama.
Badanie wykazało że wolne rodniki nie są decydującym czynnikiem powodującym starzenie się komórek i tkanek.