Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zdaniem większości dietetyków prawidłowy metabolizm zależy od spożywania wielu niewielkich posiłków w ciągu dnia, np. co 3 godziny.
Okazuje się jednak, że prawidłowość ta nie dotyczy otyłych kobiet. Amerykańscy naukowcy wykazali, że w ich przypadku korzystniejsze będzie zjadanie 3 głównych posiłków zamiast 6 mniejszych. Obniża to u nich poziom trójglicerydów we krwi, co w dłuższej perspektywie może zmniejszyć ryzyko choroby serca.
W przeprowadzonym przez nich eksperymencie wzięło udział 8 otyłych kobiet. Podczas dwóch 12-godzinnych sesji prowadzonych w różnych dniach sprawdzono, jak częstotliwość posiłków wpływa na poziom cukru i innych związków we krwi.
Wszystkie kobiety spożywały łącznie 1500 kilokalorii (z których 14% pochodziło z białka, 21% z tłuszczu i 65% z węglowodanów), z tym że przy pierwszej sesji zaplanowano 3 płynne posiłki o wartości energetycznej 500 kcal, które należało spożywać co 4 godziny, natomiast przy drugiej zastosowano podział na 6 posiłków co 2 godziny.
Co pól godziny naukowcy oznaczali poziom insuliny, trójglicerydów, całkowity cholesterol, stężenie frakcji LDL i HDL oraz utlenionego LDL oraz aktywność enzymów biorących udział np. w procesach trawienia.
Okazało się, że plan żywieniowy obejmujący zjadanie trzech posiłków po 500 kcal dla układu sercowego otyłych respondentek był bardziej korzystny niż ten zakładający spożywanie sześciu poiłków po 250 kcal.