Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Naukowcy z Kanady ustalili, że jedzenie kilku jajek każdego dnia może być tak samo groźne dla organizmu jak palenie papierosów... W podobnym stopniu zwiększa bowiem ryzyko chorób serca.
Za przyśpieszanie rozwoju miażdżycy, prowadzącej do zawału serca, odpowiedzialne jest żółtko jaja, zawierające duże ilości cholesterolu.
Badacze sprawdzili, w jaki sposób składniki żółtka oraz substancje z papierosów upośledzają działanie układu krążenia i jak wpływają na naczynia krwionośne. W przeprowadzonym w tym celu eksperymencie wzięło udział ponad tysiąc dwieście osób.
Jak się okazało, groźne zmiany miażdżycowe w wewnętrznych ściankach tętnic szyjnych wystąpiły zarówno u palaczy, jaki i osób jedzących duże ilości jaj. Naukowcy powiązali te zmiany ze zwiększonym ryzykiem zawału serca oraz udaru mózgu.
Ustalili też, że osoby jedzące trzy żółtka tygodniowo miały dużo bardziej zaawansowane zmiany miażdżycowe niż osoby, które spożywały dwa żółtka tygodniowo.