Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Rezygnujesz z sera, bo odchudzasz się lub boisz się przytyć? Tymczasem kaloryczny i tłusty ser pomaga chronić przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2, kojarzoną najczęściej z... otyłością.
Wyniki badań przeprowadzonych przez brytyjskich i holenderskich naukowców przedstawiają ser w nowym świetle. Do tej pory dietetycy twierdzili, że by uchronic się przed cukrzycą należy ograniczyć spożycie nabiału i wysokotłuszczowych produktów. To mit...
Specjaliści przebadali 16800 zdrowych dorosłych osób i 12 400 pacjentów z cukrzycą typu 2, pochodzących z ośmiu europejskich krajów, w tym Wielkiej Brytanii.
Okazało się, że osoby które jadły co najmniej 55 gramów sera każdego dnia - czyli około dwóch plasterków - miały o 12% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Takie dobroczynne działanie wykazaywał też zjadany w podobnych ilościach jogurt.
Produkty te zawierają duże ilości cennych składników, np. bakterii probiotycznych i witamin. Te pierwsze pomagają obniżać poziom złego cholesterolu, natomiast te drugie, np. witamina D, wapń czy magnez są pomocne w zapobieganiu cukrzycy.