Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” przeprowadzono badanie dotyczące spożycia tych produktów przez Polaków.
Wykazało ono, że tylko 15% mężczyzn i 23% kobiet sięga po warzywa i owoce kilka razy dziennie. Najczęściej produkty te pojawiają się w naszej diecie raz dziennie lub prawie codziennie - dotyczy to 52% Polek i 58% Polaków. 20% panów po warzywa i owoce sięga tylko 2-3 razy w tygodniu, a raz w tygodniu robi to 3% kobiet i 4% mężczyzn. Jeszcze rzadziej, bo zaledwie raz w miesiącu warzywa i owoce je 1% kobiet i 2% mężczyzn.
Najchętniej warzywa i owoce jemy w postaci surowej lub gotowanej, jednak nasze preferencje są dość zróżnicowane. Kobiety częściej niż mężczyźni stosują takie formy przyrządzania warzyw i owoców jak duszenie (31% kobiet w porównaniu do 26% mężczyzn), gotowanie na parze (28% kobiet i 19% mężczyzn), pieczenie (24% kobiet i 15% mężczyzn) czy grillowanie (24% kobiet i 12% mężczyzn).
Płeć piękna częściej też spożywa warzywa i owoce jako samodzielne potrawy - robi tak 77% kobiet i 69% mężczyzn. Jeśli chodzi natomiast o traktowanie warzyw i owoców jako dodatku do innych potraw, np. w formie surówki lub sałatki, także częściej robią to panie - aż 88% z nich w porównaniu do 75% panów.
Wyniki badania uwidoczniły dysproporcje w spożywaniu warzyw i owoców wśród pań i panów - częściej włącza je do swojej diety płeć piękna.
Wykazały też, że niestety większość Polaków nie stosuje się do zaleceń żywieniowych, które mówią o spożywaniu kilku porcji warzyw i owoców każdego dnia. Jesteśmy społeczeństwem, któremu wciąż brakuje pozytywnych nawyków żywieniowych.