Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy wykazali, że popcorn jest lepszym antyutleniaczem niż owoce i jego spożywanie świetnie chroni przed rakiem.
Okazuje się, że prażona kukurydza jest bogata w antyutleniacze - zawiera tylko 4% wody, podczas gdy większość owoców ma jej do 90%, więc i tych cennych związków ma więcej.
Antyutleniacze redukują ilość wolnych rodników w organizmie, co znacznie opóźnia procesy starzenia się, a także, jak pokazują wyniki wielu badań, chronią przed powstawaniem nowotworów, demencji oraz chorób serca.
Co ciekawe, najwięcej antyutleniaczy i błonnika pokarmowego zawiera tzw. łupina, czyli ta część prażonej kukurydzy, którą najczęściej się wypluwa.
Średnia porcja popcornu pokrywa 2/3 dziennego zapotrzebowania na ziarna. To znakomita przekąska, badacze określają ją nawet mianem fizjologiczno-pokarmowych kawałków złota.
Zwracają jednak uwagę, że należy go włączyć do diety, zawierającej duże ilości owoców i warzyw, a nie zastępować je prażoną kukurydzą. Przypominają też, że popcorn przyrządzony ze zbyt dużą ilością masła, soli lub cukru jest zbyt kaloryczny, dlatego najlepiej jeść go bez żadnych dodatków.